Nieuws

Het bloeiproces van de bolchrysant.

19/08/2021

Het is je misschien al opgevallen: een chrysant is een typische herfst bloem. Wanneer het blad aan de bomen stilaan begint te verkleuren, is de chrysant meestal op zijn mooist. Al eens afgevraagd hoe het komt dat een chrysant bloeit in het najaar en niet in het voorjaar als het eerste zonnetje begint te schijnen?

Om dat uit te leggen hebben we eerst een korte les natuurkunde nodig: In het voorjaar worden de dagen steeds langer en rond 21 juni hebben hebben we op onze breedtegraad de langste dag van het jaar. Vanaf dan worden de dagen stilaan weer korter. Dat is voor veel planten, meestal herfstbloeiers, het signaal om stilaan te starten met het vormen van bloemknoppen. In het vakjargon wordt dat een “korte dag plant” genoemd. Onze Mum Flowers zijn daar een typisch voorbeeld van. Wanneer de nachten langer worden dan 12 uur vormen ze bloemknoppen.

Afhankelijk van het ras bloeien onze Mum Flowers dan tussen augustus en oktober. Hoe sneller ze reageren op de langere nachten, hoe sneller ze bloeien en dat is volledig afhankelijk van het ras.

Maar daar stopt het verhaal niet: Onze Mum Flowers zijn ook een fantastisch gezelschap op het terras in juni en juli. Hoe kunnen die dan zo vroeg bloeien? Het geheim zit in het kunstmatig korter maken van de dagen. Onze kwekers die het product vol liefde opkweken zorgen ervoor dat Mum Flowers die op een zomers terras moeten terecht komen langere nachten krijgen. Ze waken erover dat vanaf 8 uur ‘s avonds de serre helemaal donker is. Vroeg in bed dus voor onze Mum Flowers! Door die langere nachten gaan onze Mum Flowers vroeger bloeien en kunnen wij al tijdens de vroege zomer genieten van hun kleuren op ons terras.

Wist je trouwens dat de speciale doeken die gebruikt worden om een serre te verduisteren ook isolerend werken? Dat is pas een echte win win: minder energie verbruik en een zomer vol Mum Flowers!