Nieuws

Stuifmeelvrije mums

20/07/2021

Wist je dat onze Primo Sunny en Primo Pistache stuifmeelvrij zijn? Deze soorten produceren geen stuifmeel en zijn bijgevolg pollenvrij. De ideale terrasplant voor mensen met hooikoorts.

Je terras met bloemen en planten decoreren is heerlijk. Maar hooikoorts kan dit plezier flink bederven. De lente is de periode bij uitstek waarbij veel stuifmeel in de lucht zit en dus veel mensen allergisch reageren. Chrysanten zijn eerder herfstbloeiers, maar ook de kleurrijke Mums kunnen gelijkaardige reacties opwekken. Gelukkig zijn er ook Mums die stuifmeelvrij zijn en dus ideaal zijn voor mensen die last hebben van hooikoorts.

Voor het vormen van zaden bij planten heb je net zoals bij bijvoorbeeld  zoogdieren een eicel en een zaadcel nodig. Bij een plant zit die eicel in de stamper van de bloem. Zaadcellen worden gevormd op de stuifmeeldraden van de bloem. Meestal zijn beide aanwezig op één bloem. 

Onder de chrysanten zijn er verschillende bloemtypes mogelijk. Enerzijds zijn er margriet (enkele) bloemtypes en anderzijds zijn er ook decoratieve bloemtypes. Enkele bloemtypes hebben een heleboel stampers en stuifmeeldraden. Een decoratief bloemtype heeft stampers, maar een beperkt aantal stuifmeeldraden. Onze Primo Pistache en Sunny zijn een uitzondering binnen de categorie decoratieve bloemtypes en hebben bijgevolg geen stuifmeelproductie.