Nieuws

Van stek tot chrysant

10/04/2022

In het najaar kan je genieten van de eindeloze kleurenpracht van bolchrysanten. Tuincentra fleuren helemaal op dankzij de prachtige bloemenbos van deze herfstbloeiers. Maar aan de verkoop van deze kleurrijke terrasplanten gaat een heel proces vooraf. Lees hier hoe een chrysant vanuit een stekje wordt opgekweekt.

Alles begint bij Gediflora, het moederbedrijf van de Mum Flowers. Gediflora veredelt en vermeerdert bolchrysanten. Dit betekent eigenlijk dat het team op zoek gaat naar nieuwe soorten en nieuwe kleuren. Tijdens het stekseizoen bestelt de planner op basis van bestellingen en prognoses de verschillende soorten chrysantenstekken die nodig zijn om te leveren aan de klanten. Deze stekken komen van onze productielocaties in Brazilië en Kenia. (Deze bedrijven zijn gespecialiseerd in het kweken van moederplanten en plukken van stekjes. Het klimaat is ook gunstiger voor het kweken van stekken.)

Na een lange reis komen de stekken aan bij Gediflora in Oostnieuwkerke. Hier gaan ze de serre in om te bewortelen.

Na een tiental dagen hebben de stekken een mooie wortel en kunnen ze geplant worden in een kweekpot met aarde. Gedurende de weken die volgen krijgen de plantjes voldoende water en voedingsstoffen zodat ze goed kunnen groeien.

De bolchrysant is een echte herfstbloeier. De bloei van deze kleurrijke plant wordt getriggerd als het dertien uur donker is. Vanaf het moment dat de dagen korter worden kunnen we dus genieten van de fleurige bloemenpracht van de bolchrysanten. +/- 18 weken nadat het stek in de kweekpot ging, zijn de planten klaar voor verkoop en begint hun laatste reis naar hun nieuwe thuis waar ze de eindconsument kunnen verwennen met hun MUM-liefde.